Jaturampe

Beranda » Jawa » Cina? Memange Jadi Masalah?Ora Ta?

Cina? Memange Jadi Masalah?Ora Ta?

Follow Jaturampe on WordPress.com

“Jan-jane, sapa sih Wong China kawitan kang klinong-klinong nang kutha kene, Lik? Lan akulturasine kuwi berjalan kanthi mulus-mulus wae apa pernah ana gejolak? Mengingat dan menimbang Kutha Kudus akeh uga pedagang lan agamawan asli pribumi?” Tanya Mbuls kepada Lik Sarpin.

Sanajan Mbuls anggone takon krasa entheng tanpa beban, ananging anggone mikir jawaban pitakone kuwi mbutuhake banyak penggalian yang bermakna. Lik Sarpin rada keweden. Wedi yen anggone nggali inpormasi salah kayadene PT Lapindo Brantas ngebur sumur gas. Wedi yen Si Lendhut muncrat tekan ngendi-endi. Ya, selama lima menit, Lik Sarpin mung plonga-plongo. Ingatannya diperas, keringatpun mengalir deras.

“Ngene Mbuls, umpamakake wae jawabanku iki dudu jawaban kang final, Ye! Sampeyan kudu luru inpormasi tambahan kang sipate luwih baku lan resmi! Nah, miturut lintas berita sing tau tak waca, ekspedisi kawitan kalangan China kuwi dimulai saka lakune Jenderal Cheng Ho kang uga sinebut Sam Po Tay Djien. Dirinya bola-bali ngunjungi tanah Jawa watara kurang luwih nganti meh ping pitu. Samudera Pasai, Cirebon, uga mampir nang Semarang. Ananging, please! aja takon kenapa mung gur ping pitu, lan kutha sing tak sebut mung telu. Merga, aku…hehehe, ra ngerti. Eh, sejatine ngapa dirimu takon perkara iki!” jawab Lik Sarpin semu ngguyu

“Ahaay, tenang aja, Lik! Iki aku mung takon merga pingin ngerti wae kok! Dudu merga babagan liya-liyane. intine ipoleksosbudhankam plus ber, lah pokoke! (ideologi, politik, ekonomi, sosial, budaya, pertahanan dan keamanan: bersama) hehehe, ngerti dhewe to, Lik, sejarah kuwi rak ya penting lan wajib dingerteni lan uga dijimuk hikmahe, to?”

“Hasyah, ra usah digagas, Lik, pitakonane Mbuls kuwi telembingsing, ngayawara setengah ngrudapeksa! ngaku-ngaku demi ipoleksosbud bersama barang! padune setengah propopasi, apa kuwi? ah aku lali, Huualah…selak mambu malah!” sela Kemat Sang Juragan tomat

“E..telebingsing gundhulmu peyang! Lha ana wong pingin tau sejarah kok di pinggirkan. Piye-piyelah kuwi rak ya kanggo to, umume tumrap bebrayan agung, utamane kanggo pengetahuan awakku dheweke! Dasar juragan tomat, senengane gawe sambel tomat, wooo…enakke kowe wae sing digawe sambel tomat!” balas Mbul sembari ngende-ede

“Sudah-sudah, cukup! Ora usah padu. Kali ini, Si Mbuls yang bener, Mat! Dheweke kepingin ngerteni sejarah kuthane dhewe, ya kutha bersama. Sanajan umpama ana sing peteng, utawa ana sing berkabut, sejarah tetaplah sejarah. Dan kita sebagai putra kelahiran kota ini, berhak tahu isi sejarah tersebut. Lan, iki jelas dudu dosa!” sergah Lik Sarpin

“Memange, Kutha Kudus tau bergejolak gegeran China? Ndak ya tenan to! Kapan Kuwi?” Badrut tekon setengah ngucek-ucek mripate..

Kabeh meneng, nasibe kenangan kutha ana nang tangan-tangan sejarawan sing rada diarepke crigis…

NB: Efek Membaca Buku Drs Masyhuri, MA, PhD


Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout / Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout / Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout / Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout / Ubah )

Connecting to %s